ویژگی های آفریقا و مردم آن از نظر رهبری
مقام معظم رهبری ویژگی های منحصربه فرد قاره آفریقا را در پنج عنوان کلی بر می شمارند که عبارتند از:
· ثروت غنی و امکانات طبیعی
· استعداد انسانی
· تمدن و فرهنگ غنی، فرهنگ شمال آفریقا، ملت های اصیل
· خاطره استعمار، مقابله با نظام سلطه، تنفر از امریکا
· ملت مظلوم
ثروت غنی و امکانات طبیعی:
كشورهاى آفريقايى بر روى درياهايى از منابع طبيعىِ بسيار لازم براى مردمانشان زندگى مىكنند. در آنجا الماس هست،مواد معدنى بسيارى هست كه بشر به آن احتياج يا اشتياق دارد. آفريقاقارهاى است كه هم استعداد انسانى در آنجا هست، هم استعداد عجيب طبيعى.
عمده ثروت هاى دنيا هم، نه در اروپا كه در آسيا و افريقا نهفته بود
كشورهاى آفريقائى به رغم تلاش قدرت ها براى جلوگيرى از بهرهمندى مردم آفريقا از تمدن، فرهنگ غنى و مواهب طبيعى اين مزايا، با تحرك و نشاط علمى و عملى مىتوانند استعدادهاى خود رابه فعليت برسانند
خاطره استعمار، مقابله با نظام سلطه، تنفر از امریکا
ملت هاى منطقهى خاورميانه، منطقهى اسلامى و شمال آفريقااز ته دل از آمريكا متنفرند؛ چون در طول سال هاى متمادى از آمريكا در اين منطقه خشونت ديدند، دخالت نظامى ديدند، حقكشى ديدند، تبعيض ديدند،مداخلههاى زورمدارانه ديدند، از دست رفتنِ حقوق خودشان را به وسيلهى دولت هاى زورگوى آمريكائى در طول سال هاى گذشته مشاهده كردند، لذا متنفرند.
در سودان به نظرم شماها يادتان نيست از «نُميرى». ما از روى كار آمدننُميرى هم يادمان هست. نُميرى يك افسر انقلابى بود كه در واقع سودان را ازدست غرب نجات داد؛ اما همين نُميرى به تدريج رفت به سمت غرب، تبديل شد به يك عامل غرب؛ كه اين انقلابيون بعدى كه امروز در سودان سر كار هستند، عليه اوقيام كردند و كشور را از دست او بيرون آوردند. جعفر نُميرى از يك عنصر ضدغربى كه عليه حكومت غربى كودتا مي كند، به تدريج تبديل مي شود به يك عنصر غربىِ مستخدم غرب و كارگزار غرب و مزدور غرب! بقيه هم همين جورند.
من يادم هست كه در سال هاى دههى 40 شمسى در مشهد، ما راديوى «صوتالعرب» مصررا - كه زمان عبدالناصر بود – مي گرفتيم و مي شنيديم. جمال عبدالناصر به ليبى رفته بود و به اتفاق همين «قذافى» - كه آن وقت يك جوان بيست و هشت نُه سالهاى بود كه كودتا كرده بود - و همان جعفر نُميرى، هر سه در راديوى صوتالعرب مصر سخنرانى مي كردند. آن ها با همديگر اجتماع داشتند و حرف هاى انقلابى و تند مي زدند. همين قذافى شعارهائى مي داد كه ما آن وقت به هيجان مىآمديم. ماها غالباً در عين مبارزه بوديم. گرفتن اين راديو هم خلاف قانون بود. ما با بعضى از رفقا - كه يكىمان راديو داشت - شب مي رفتيم در يكخانهاى مىنشستيم و راديوى صوتالعرب را گوش مي كرديم.
جذب استعدادهای انسانی
در دههى 60 ميلادى تقريباً در همين كشورهاى شمال آفريقاانقلاب شد - در مصر، در سودان، در تونس، در الجزائر - ليكن ديرى نپائيد؛يا آدم هائى كه در رأس كار بودند و سررشتهدار انقلاب بودند، يك جور زيرپاشان جارو شد، رفتند، جاى خودشان را به دستنشاندگان دادند، يا خود آن هادستنشانده شدند
نهضت هاى عدالتخواهانه ملت هاى آفريقاو آسيادر طول ده ها سال به وسيله كمونيست ها و سياست مسلّط شوروى سابق مصادره شد وبه ديكتاتوري هاى گوناگونى كه در جهت مصالح شوروى كار مىكردند، منتهى گرديد. اين رسمِ جارى دنيا با نهضت هاى عدالتطلبانه ملت هاى جهان بوده است.
دوستی اهل بیت علیهم السلام
همهى مردم شيعه در سراسر دنيا، مردم سنى شافعى در شمال آفريقا، يا مالكى در كشورهاى آفريقائى مركزى - كه اينها محب و دوستدار اهل بيتند؛ طريقههاى عرفانى اينها به اهل بيت منتهى مي شود.
حال بحث ما در مورد دشمنان دانا است كه سراغ اين عقيدهآمدند. من سندى را ديدم كه مربوط به ده ها سال قبل؛ يعنى اوايل ورود استعماربه شمالآفريقا است. كشورهاى شمالآفريقا،گرايش بسيارى به اهل بيت دارند. مذهبشان هر مذهبى از مذاهب اسلامى كه هستباشد؛ اما محبِ اهل بيتند.
عقیده به مهدویت
در كشورهاى سودان و مغرب و غيره عقيده به مهدويّت خيلى پُررنگ است. آن زمان كه استعمار وارد مناطقِ مذكور شد – كه ورود استعمار به آن مناطق در قرن گذشته است - يكى از مسائلى كه مزاحم استعمار شد، عقيده به مهدويّت بود!
در سندى كه من ديدم، بزرگان استعمار و فرماندهان استعمارى توصيه مىكنند كه ما بايد كارى كنيم كه عقيده به مهدويّت، به تدريج از بين مردم زايل شود! آن روز استعمارگران فرانسوى و انگليسى در بعضى كشورهاى آن مناطق افريقايى بودند - فرقى نمىكند كه استعمار از كجا باشد - ستعماران خارجى، قضاوتشان اين بود كه تا وقتى عقيده به مهدويّت در بين اين مردم رايج است، ما نمىتوانيم كشورهايشان را درست در اختيار گيريم!
اين گزارش، مربوط به گروه هاى تبليغى در شمال افريقا است. گزارشگر مىنويسد: «يكى از مشكلات ما در سرِ راه تبليغ مسيحيّت و پيشرفت استعمار در شمال آفريقا و منطقه تونس و مغرب اين است كه اين مردم اعتقاد دارند كه مهدى موعود خواهد آمد و اسلام را سربلند خواهد كرد».
|